torsdag 20 december 2012

Nedräkning till nyår

 

 

 Hej igen kära bloggfanatiker. Ursäkta uppehållet, men ni har väl inte missat mig på Instagram?

Just nu är det mycket bloggar, reportage och annan reklam om vad man ska bära på nyårsafton, alltså frack och smoking.

Nu ska jag göra en liten serie om de traditionella sakerna till dessa dräkter. Många moderna konstigheter, regler osv, har uppstått som inte har någon grund i traditioner. Det folk glömmer bort är att det finns ganska mycket plats för personlighet i dessa dräkter.

Vi börjar med det viktigaste, huvudplaggen.

För det första, hyr inte eller köp hos Grosshandlarn. De nytillverkade grejerna är nästan uteslutande skräp som ser billigt ut, även om det nödvändigtvis inte är det.
Väverierna idag väver så snåla tunna tyger så att man skäms som textilhantverkare.

Köp din smoking eller frack på t ex Old Touch, A.Marchesan eller varför inte Myrorna. Det blir lite mer tid till att leta, men faktiskt inte så mycket. Det finns så otroligt många välbevarade smokingar och frackar i det här landet.

Tyget i de äldre (1920-1950-tal) är tyngre och mer kompakt, vilket ger ett fruktansvärt bra fall i tyget. Det ser mer skräddat ut, det är mer tid nedlagt på att formpressa tyget över bröst och axlar så man får en riktigt elegant figur, oavsett kroppsform.

Välsittande väst och byxor (20-tal) ger en bra figur. Vanligt bland äldre plagg. Dagens skräp har rakare och tråkigare figur med en midja längre ned.

4 smokingar i somras, 20-40tal. Notera byxlängderna, ärmlängderna och hur tygerna faller.


Fler exempel. Här också en dubbelkmäppt med sjalkrage.
 
Varianter på frackar. Jag har på mig knäbyxor i sidentaft, en ålderdomlig variant som var poppis på jaktbaler under slutet av 1800-talet. Lägg märke till att enbart en av oss har en väst som sticker nedanför jackan. Synlig väst kontra osynlig är en fråga om brittisk eller fransk skolning. Själv brukar jag säga att västen ska sticka fram om man knäpper jackan, men när den är uppsläppt så ska jacka och väst ligga kant i kant.
Sådär, hoppas ni fick ett hum av hur jag tänker.

Nästupp, skjortor.


Severin

2 kommentarer:

  1. Det syns ingen bild överst på din sida. Bara ett rött kryss.

    SvaraRadera
  2. I love that you wear high Imperial collars - my personal favorite. I like the "lap-front" style that completely overlaps in front, and is a full three inches in height.

    SvaraRadera