måndag 21 januari 2013

Va, är nyår förbi?

Ja
, jag är sämst på att uppdatera, men jag tänkte fortsätta den här frack och smokinggrejen i det här inlägget ändå.

Det här med skjorta till frack och smoking verkar vara lite onödigt svårt för folk. Antagligen är det väl för att de kassa herrekiperingarna i exempelvis stockholm bara säljer skräp och inte vet vad som är mest elegant.

Det finns några "regler" som folk pratar om, jag tänkte ta och döda dem nu.

# Plisserad skjorta ska man ha till smoking, piké till frack.


# Till smoking ska man inte ha snibbkrage, det är för uppklätt.


Far åt skogs så fel sätt att se på saken.


Nu tar vi lite historia.
När fracken var nymodig kvällstass så var det mycket färger och bling, brokadvästar och ordentliga rosetter som stack åt alla håll, skjortbrösten var ofta stärkta plisserade med fina mönster på.
Dessa plisserade frackskjortbröst hängde med in i den "svarta tiden" framåt slutet av 1800-talet. De plisserade avlöstes av de släta som sedan ersattes av pikébrösten, som slog igenom på 20-talet.

När så smokingen kom så användes ju fortfarande frackskjortor till denna. De plisserade skjortbrösten fick en revival hos smokingen lite senare för att skilja sig lite från fracken (så man hade mer att välja på i garderoben).

Gördeln var även någon som kom runt 20-talet i det Brittiska riket. Annars var det svart (eller i vissa fall vit) frackväst som gällde.

Till frack är det inte bara snibbkrage som gäller (folk får nu bara upp en bild i sitt huvud). Det finns andra ståndkragar, Imperial, Butterfly och överlappande till exempel.


Severin

3 kommentarer:

  1. Kul att se lite normala människor hos alla onormala! :)

    SvaraRadera
  2. Jag menar BLAND förstås!

    SvaraRadera
  3. Jobbar du heltid som skräddare? :)

    SvaraRadera